Toelichting op indexatiebesluit Progress
Zoals u kunt lezen in ons eerdere bericht en in onze brief van december 2023, is er op 1 januari 2024 bij Progress alleen een inhaalindexatie. Hiermee wordt de gemiste pensioenverhoging (indexatie) van vorig jaar ingehaald. Over 2023 wordt geen indexatie toegekend.
De reden hiervoor is, dat er sprake is geweest van een daling van de prijzen (met 1,98%), zogenoemde ‘deflatie’. Over deze deflatie kregen wij de nodige vragen. “Ik kreeg wel een indexatie over dit jaar van het ABP, hoe kan dit?”. Of: “Ik lees in de krant dat de prijzen nog steeds stijgen, dus hoezo deflatie?”. Hieronder geven wij antwoord op deze vragen.
Verschillende referentieperiodes
Pensioenfondsen maken voor het inflatiecijfer gebruik van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat inflatiecijfer gaat over de prijsontwikkeling in een periode van 12 maanden. Maar waar het ene pensioenfonds zich baseert op een peildatum van 31 augustus (bijv. ABP) en dus het prijsniveau op 31 augustus 2023 vergeleek met een jaar eerder, gaat het andere fonds uit van een andere peildatum. Zo hanteert het Unilever Pensioenfonds (voor zowel Progress als Forward) 31 oktober als peildatum.
Juist de afgelopen twee jaar schommelen de inflatiecijfers enorm. Het inflatiecijfer op een bepaalde peildatum kan daarom een paar procent afwijken van het cijfer op een peildatum twee maanden eerder of later.
Andere indexcijfers
Daarnaast kent het CBS twee verschillende indexcijfers. Het ene fonds gebruikt de ‘gewone’ consumentenprijsindex (CPI), het andere pensioenfonds gebruikt de zogenoemde ‘afgeleide’ CPI* (zoals het Unilever Pensioenfonds voor de onderdelen Progress en Forward). Met name de steeds wisselende BTW-tarieven voor energie de afgelopen twee jaar hebben ervoor gezorgd dat het verschil tussen beide indexcijfers groter is dan normaal, momenteel zo’n twee procent.
Zowel een andere referentieperiode als een ander indexcijfer kan ertoe leiden dat fondsen tot verschillende inflatiecijfers komen als uitgangspunt voor een eventueel toe te kennen indexatie.
* Voor de prijsontwikkeling kijken wij naar de zogenoemde ‘afgeleide Consumentenprijsindex’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumentenprijsindex (CPI) geeft aan hoeveel duurder het leven voor een gemiddeld huishouden in Nederland is geworden in een jaar tijd. Hiervoor wordt gekeken naar een mandje goederen en diensten, dat is gebaseerd op wat de Nederlandse bevolking gemiddeld consumeert. Denk aan de dagelijkse boodschappen, kleding, energie en huisvesting. Het CBS stelt een ‘gewoon’ en een ‘afgeleid’ prijsindexcijfer vast. Het verschil tussen beide indexen is dat in het gewone cijfer de wijzigingen in productgebonden belastingen (BTW en accijns) wel meetellen, maar in het afgeleide cijfer niet. De meeste Nederlandse pensioenfondsen gebruiken deze tweede maatstaf; Unilever heeft hier samen met de vakbonden ook voor gekozen voor Progress en Forward.
December 2023