Progress zakt op ranglijst duurzaam beleggen
Progress is als 21e geëindigd in de jaarlijkse vergelijking van pensioenfondsen op duurzaamheid. Forward heeft een te klein belegd vermogen om aan de vergelijking deel te nemen, maar voert hetzelfde duurzaam beleggingsbeleid als Progress.
Elk jaar beoordeelt VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) de duurzaamheid van de circa vijftig grootste Nederlandse pensioenfondsen op basis van vier criteria. Die criteria zijn: bestuur, beleid, implementatie en verantwoording.
Gemiddeld presteerde de sector in 2023 iets beter dan een jaar eerder. Dat geldt ook voor Progress: de totaalscore steeg van 3,1 naar 3,4 (op een schaal van nul tot vijf). Behalve op ‘beleid’, scoorde Progress op elk criterium hoger dan vorig jaar. Desondanks zakte Progress van de 12e naar de 21e plaats. Dit is te verklaren doordat de scores van andere fondsen nog meer verbeterden dan die van Progress.
Benieuwd naar ons duurzaam beleggingsbeleid? Kijk dan op deze website onder Beleggen > Duurzaam beleggen.
Diversiteit
Het stemt VBDO optimistisch dat meer dan de helft van de fondsen ‘biodiversiteit’ inmiddels heeft opgenomen in hun verantwoord beleggingsbeleid. Zo ook het Unilever Pensioenfonds. VBDO vindt genderdiversiteit nog wel een punt van aandacht: vrouwen zijn met 32% nog steeds ondervertegenwoordigd in de besturen. Bij het Unilever Pensioenfonds zijn op dit moment 4 van de 11 bestuursleden vrouw. (Er is één vacature voor een werkgeverslid.)
Grote fondsen nog steeds aan kop
Net als voorgaande jaren wordt de ranglijst aangevoerd door de grote bedrijfstakpensioenfondsen. Dit jaar staat het fonds voor de bouw op de eerste plaats. ABP, het fonds voor overheids- en onderwijspersoneel, verliest na zes jaar de toppositie en staat tweede.
Grote fondsen kunnen wat makkelijker veel capaciteit besteden aan duurzaam beleggen. Dat neemt niet weg dat we ook bij het Unilever Pensioenfonds jaarlijks stappen blijven zetten om steeds duurzamer te beleggen.
Ter illustratie: het vermogen van ABP is ongeveer net zo groot als dat van de 44 kleinste fondsen in het onderzoek samen.
Met een totaal beheerd vermogen van € 1.338 miljard zijn de circa 50 deelnemende pensioenfondsen een belangrijke speler op de kapitaalmarkt.
Januari 2024