Interview Liesbeth Galesloot, nieuwe voorzitter Unilever Pensioenfonds

Liesbeth Galesloot (1962) treedt op 1 januari 2022 aan als onafhankelijk bestuursvoorzitter van het Unilever Pensioenfonds. Ze volgt Frans Prins op, die na drie jaar afscheid neemt. We spreken Liesbeth digitaal, vanuit het paviljoen in haar tuin in Arnhem. Een fijne plek om te werken sinds zij, net als velen van ons, al bijna twee jaar veel thuis is.
 

Liesbeth, je begint binnenkort als onze nieuwe voorzitter. Hoe ben je “in de pensioenen” terecht gekomen?
Sinds 2018 ben ik fulltime pensioenfondsbestuurder. Daarvóór was ik werkzaam bij Delta Lloyd, onder meer een tijd als HR-directeur. In die periode groeide mijn interesse in de arbeidsvoorwaarde ‘pensioen’. Ik trad toen ook toe tot het bestuur van het pensioenfonds van Delta Lloyd. Daar ben ik afgelopen zomer, aan het einde van mijn derde termijn als voorzitter, afgezwaaid.

Momenteel ben ik voorzitter van de pensioenfondsen van IBM Nederland en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Ook zit ik in de Raad van Toezicht van het pensioenfonds van MN, een pensioenuitvoerder voor de metaalsector.

Daar komt vanaf 1 januari het voorzitterschap bij ons fonds dus bij. Hoe combineer je die verschillende functies eigenlijk?
De materie is dezelfde, maar pakt per fonds anders uit. Dat is voor mij het aantrekkelijke van dit werk; als voorzitter moet ik, samen met de andere bestuursleden, de materie steeds vertalen naar wat het beste past bij het fonds. Hoe we dat doen wordt onder meer beïnvloed door de kenmerken en de cultuur van het fonds, die weer sterk worden bepaald door de onderneming – Unilever in dit geval.
En qua tijd: een voorzitterschap vergt anderhalve dag per week en een Raad van Toezicht-rol een halve dag. Zo kom ik met mijn vier rollen aan het toegestane maximum van een vijfdaagse werkweek.

Wat is je eerste indruk van het Unilever Pensioenfonds?
Ik heb alle bestuursleden inmiddels gesproken, samen met Frans, de huidige voorzitter. Dat waren erg prettige gesprekken. Ik heb een goed gevoel bij de sfeer van het fonds, het enthousiasme en bij de kennis en kunde binnen het hele team.

De directie én de voorzitter van ons fonds zijn straks allen vrouw. Wat zegt jou dat?
Ik ben daar niet zo mee bezig, maar samenwerken met vrouwen vind ik leuk. En de balans is goed: het bestuur bestaat uit drie uitvoerende bestuursleden (UB) en negen niet-uitvoerende bestuursleden (NUB). Ik ben straks de enige vrouwelijke NUB’er, naast drie vrouwelijke UB’ers. Maar nog belangrijker: we zijn alle vier heel verschillend, het is een divers samengesteld team!

Welke uitdagingen zie je als voorzitter op je afkomen?
Dat moge duidelijk zijn: het nieuwe pensioenstelsel en de weg daarnaartoe. Die overgang moet op een evenwichtige manier worden gemaakt, met als hoofddoel een goede pensioenregeling voor alle belanghebbenden. En daarnaast: hoe kweken we meer interesse bij met name jonge deelnemers? Dat zijn toch wel dé uitdagingen.

Heb je al een beeld van het bedrijf Unilever?
Als consument kende ik Unilever natuurlijk al. Als ik een ronde door mijn huis maak, blijkt zelfs dat al mijn verzorgings- en huishoudelijke producten bij Unilever vandaan komen. En daarbij is het natuurlijk een bedrijf waar interessante ontwikkelingen gaande zijn, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.
Wat ik persoonlijk heel aantrekkelijk vind, is de directe relatie tussen Unilever en het pensioenfonds. Dat is totaal anders dan bij fondsen voor een gehele sector, zoals voor de overheid bijvoorbeeld. Je krijgt hier een veel beter gevoel bij de deelnemers voor wie je het doet, de ontwikkelingen die zij meemaken. Als fonds staan wij daardoor dichtbij onze deelnemers.

Wat vind je belangrijk naast het werk?
Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde en samen hebben we een dochter van 28. Voor de nodige beweging sluiten we sinds corona de werkdagen vaak af met een rondje op de golfbaan. Verder maken we samen graag mooie reizen. Hopelijk kan dat in december weer, naar Lapland met dochter en partner. Een heel bijzondere reis was met een zeilschip rond Spitsbergen waar we maar liefst 26 ijsberen hebben gezien en welgeteld slechts één walvis. 

Heb je om af te ronden nog een boodschap voor onze lezers?
Dan wil ik graag benadrukken dat pensioen – als hét inkomen voor later – een belangrijk onderwerp is. We moeten ons best doen om blijvende interesse hiervoor onder de deelnemers te kweken. Ik hoorde al dat de nieuwe pensioenplanner van het Unilever Pensioenfonds daar een goed hulpmiddel voor is, evenals de spreekuren die het fonds jaarlijks organiseert voor medewerkers: initiatieven waar ik als voorzitter enthousiast van word. Ik heb er zin in!

De onafhankelijk voorzitter en de overige bestuursleden van het Unilever Pensioenfonds zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen van de strategie van het fonds én voor de belangrijkste besluiten.
Het bestuur heeft de vorm van een zogenoemd ‘one-tier board’. Dit houdt in dat de voorzitter en andere niet-uitvoerende bestuursleden toezicht houden op de uitvoerende bestuursleden (tevens de directie van het fonds) en op het bestuur als geheel.