Nederlands pensioenstelsel wederom op 1e plaats

Elk jaar vergelijkt de ‘Global Pension Index’ van internationaal adviesbureau Mercer een groot aantal pensioenstelsels wereldwijd, die sterk van elkaar verschillen. Nadat dit jaar Vietnam is toegevoegd gaat het om de stelsels van in totaal 48 landen. Hiermee is 65% van de wereldbevolking vertegenwoordigd. Het onderzoek baseert zich op gegevens van de OESO en andere internationale organisaties.

De vergelijking wordt gedaan op drie onderdelen: toereikendheid, houdbaarheid en integriteit. Elk pensioenstelsel wordt beoordeeld aan de hand van meer dan 50 punten. Dit jaar krijgen – met respectievelijk de hoogste score – Nederland, IJsland, Denemarken en Israël een A-beoordeling. Deze landen hebben onder meer de volgende overeenkomsten:

  • Er is een staatspensioen (AOW) voor ouderen met een laag inkomen van minstens 25% van het gemiddelde loon;
  • Voor een werknemer met een modaal inkomen en een volledige loopbaan bedraagt het totale pensioen netto minstens 65% van het verdiende salaris;
  • Er is een werkgerelateerd pensioen voor minstens 80% van de bevolking in de werkende leeftijd;
  • Er is een pensioenvermogen van minstens 100% van het BBP.

Over Nederland zeggen de onderzoekers:
Hoewel Nederland momenteel bezig is met een ingrijpende pensioenhervorming, waarbij wordt overgestapt naar een meer individuele benadering, krijgt het stelsel de hoogste beoordeling. De reden hiervoor is dat het stelsel, ondanks deze veranderingen, zeer goede uitkeringen zal blijven bieden, ondersteund door een sterke activabasis en zeer solide regelgeving.”

Hekkensluiters
Geen enkel land krijgt dit jaar de laagst mogelijke E-beoordeling. Vijf landen krijgen de een ‘D’: Zuid-Afrika, Turkije, Filipijnen, Argentinië en India. Dit betekent dat deze landen een aantal goede kenmerken hebben, maar dat ook grote verbeteringen nodig zijn om het stelsel efficiënt en houdbaar te maken.

Beste pensioenresultaat behalen
Dit jaar keken de onderzoekers bovendien naar hoe deelnemers met een premieregeling (zoals Forward vanaf 2027 krijgt) kunnen worden geholpen om de beste pensioenresultaten te behalen. Daarvoor is het volgens de onderzoekers onder meer nodig dat de focus van een pensioenfonds ligt op een regelmatig pensioeninkomen en dat gepensioneerden worden beschermd tegen toekomstige risico’s. Ook is enige flexibiliteit nodig in de uitkeringen. Deze kenmerken zien we terug in het vernieuwde Nederlandse pensioenstelsel.

 

November 2024