Serie 'Beleggen voor een goed pensioen'
Deel 5: Duurzaam beleggen in de praktijk
In het vorige deel van deze serie gingen wij in op ons beleid voor duurzaam beleggen. In dit deel leggen we uit hoe duurzaam beleggen in de praktijk werkt en hoe wij daarover communiceren.
Vijf instrumenten om duurzaamheid te bevorderen
Als pensioenfonds vinden wij beleggingen in bedrijven die doen aan discriminatie, fraude en corruptie, kinderarbeid, mensenrechtenschendingen, milieudelicten en schendingen van wetten of codes niet acceptabel. Daarom beoordelen wij of een belegging aan onze normen voldoet en ondernemen wij in de nodige gevallen actie om verbeteringen teweeg te brengen. Bovendien trachten we met onze beleggingen direct een positieve bijdrage aan de wereld te leveren, bijvoorbeeld op het gebied van milieu of gezondheid.
- Voldoet de onderneming of de overheid waarin wij willen beleggen aan onze criteria?
Als het antwoord ‘ja’ is, dan vinden wij het verantwoord om in die onderneming of overheid te beleggen.
- Handelt een onderneming waarin wij beleggen in strijd met onze criteria?
Dan gaan wij de dialoog aan. Zodoende geven wij de onderneming de kans om zich te verbeteren. Die dialoog voeren wij overigens niet zelf. Hiervoor werken we samen met het gespecialiseerde internationale bureau Hermes EOS dat ook andere grote aandeelhouders wereldwijd vertegenwoordigt.
Elk kwartaal doen wij op de website van Progress en Forward verslag van de gevoerde dialogen:
Beleggen > Duurzaam beleggen >> Invloed uitoefenen >>> zie ‘Rapportage dialoog’
>>> Voorbeeld van rapportage over gevoerde dialogen in 1e kwartaal van 2023:
Rapportage dialoog
- Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.
Als aandeelhouder hebben wij stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen. Hier maken wij graag gebruik van, bijvoorbeeld om te helpen het ondernemingsbestuur te verbeteren. Ook dit doen wij wereldwijd via Hermes EOS (zie hierboven).
In het jaarverslag is te lezen in hoeveel gevallen hiermee in 2022 een positief resultaat werd bereikt. Bovendien doen wij elk kwartaal op de website verslag van de uitgebrachte stemmen:
Beleggen > Duurzaam beleggen >> Invloed uitoefenen >> zie ‘Rapportage stemmingen’
>>> Voorbeeld van rapportage over stemmingen in 1e kwartaal van 2023:
Rapportage stemmingen
- Uitsluiten van beleggingen
Sommige beleggingen sluiten we uit. Je kunt hierbij denken aan bedrijven die controversiële wapens produceren of in grote mate afhankelijk zijn van steenkool, aan overheden die stelselmatig mensenrechten schenden, en aan de tabaksindustrie.
Ook kan het zijn dat als de dialoog met een bedrijf over bijvoorbeeld de gevolgen voor het klimaat niet het gewenst effect heeft, we dan overgaan tot het uitsluiten van dat bedrijf.
Op onze website vind je elk kwartaal een update van de lijst met namen van overheden en bedrijven die wij uitsluiten. Daar vind je ook meer informatie over de criteria voor uitsluiting:
Beleggen > Duurzaam beleggen >> Uitsluitingsbeleid en feitelijke uitsluitingen
>>> Voorbeeld (zowel Forward als Progress):
Uitsluitingslijst 1e kwartaal 2023
- Impact-beleggingen
Sinds 2015 beleggen we een paar procent van ons vermogen in ondernemingen en projecten die, behalve een financieel rendement, direct een positieve impact op de wereld hebben. Wij richten ons daarbij op drie specifieke ‘thematische doelen’ die – zoals uit onderzoek in 2020 bleek – onze deelnemers belangrijk vinden: klimaat en milieu, duurzame voedselvoorziening en gezondheid en hygiëne.
Sinds 2018 gebruiken we hiervoor twee beleggingsfondsen die in samenspraak met Univest Company zijn opgezet. Binnenkort komt er mogelijk een derde bij. De huidige twee investeren in meer dan 200 ondernemingen die zich richten op onder meer duurzame energie-opslag en vervoer, zorgvastgoed, schoner drinkwater en ondersteuning voor kinderen met een ontwikkelingsbeperking.
De komende jaren is ons streven, dat 5% van het vermogen van Progress en 3% van dat van Forward in impact-beleggingen zit.
Hoewel de eerste indicaties positief zijn, is het een uitdaging om te meten welke daadwerkelijke verbeteringen impact-beleggingen opleveren. Aangezien wij beleggen voor de lange termijn, is een meer betrouwbaar en volledig inzicht binnen enkele jaren te verwachten.
Continu in ontwikkeling
Het bestuur van ons fonds is verantwoordelijk voor de beleggingen en daarmee ook voor duurzaam beleggen. Het bestuur kijkt continu waar aanscherpingen mogelijk zijn en zoekt naar stappen die wij als relatief klein fonds kunnen zetten. Zo wordt bijvoorbeeld regelmatig gekeken welke onderneming het beste scoort op duurzaamheid vergeleken met zogenoemde ‘peers’ (vergelijkbare ondernemingen) en worden de klimaatrisico’s van onze portefeuille in verschillende scenario’s gemonitord.
Tot zover deel 5, over hoe wij in de praktijk duurzaam beleggen.
In een van de volgende eServices gaan wij in op de verschillen tussen beleggen nú en in het nieuwe stelsel. Die editie volgt zodra er meer bekend is over de nieuwe Forward-regeling.
Terug- en vooruitblik op deze serie ‘Beleggen voor een goed pensioen’
Deel 1: Waarom wij beleggen (oktober 2022)
Deel 2: Hoe wij beleggen (november 2022)
Deel 3: Beleggen in de praktijk (januari 2023)
Deel 4: Beleid voor duurzaam beleggen (mei 2023)
Deel 5: Duurzaam beleggen in de praktijk (deze editie)
Deel 6: Beleggen nu vs. beleggen in het nieuwe stelsel (najaar 2023)
Augustus 2023