Vraag en antwoord - deel 1

Wat wilt ú weten over het nieuwe pensioenstelsel?

Het is definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel.
Over wat dit voor het Unilever-pensioen betekent, staan nog veel vragen open. Maar de vragen die we kúnnen beantwoorden, beantwoorden we graag.

De eerste vraag is:

Waarom komen er überhaupt nieuwe regels voor pensioen?
 

Antwoord:
Het lijkt misschien onlogisch dat er nieuwe regels komen voor het pensioen dat mensen via hun werkgever opbouwen. Nederland staat namelijk al jaren in de top 3 van de beste stelsels ter wereld. Toch zijn de nieuwe regels nodig. Hieronder volgen de belangrijkste redenen.

  1. Het pensioenstelsel past niet goed meer bij de huidige arbeidsmarkt

Jongeren en ouderen betalen in het huidige stelsel vaak evenveel premie voor hetzelfde pensioen. Omdat de inleg van een jongere nog een langere periode rendement kan opleveren, betaalt een jongere nu eigenlijk te veel en een oudere te weinig. Dat hoeft niet erg te zijn als werknemers hun hele leven bij dezelfde werkgever blijven. Maar tegenwoordig wisselen werknemers vaker van baan of ze gaan als ZZP’er aan de slag. Ons huidige pensioenstelsel werkt niet goed bij dit soort wijzigingen in een loopbaan.

  1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en wat het oplevert. In het nieuwe stelsel bouwt straks iedereen een kapitaal op door inleg van premie door de deelnemer en zijn/haar werkgever. Dat geld wordt (net als nu) belegd. Als deelnemer zie je straks hoeveel geld er in totaal is ingelegd en wat het beleggen oplevert. Zo ontstaat een kapitaal op basis waarvan het pensioenfonds steeds een inschatting maakt hoeveel pensioen je hiermee kunt inkopen. De hoogte van het pensioen staat dan dus niet meer vast.

  1. Pensioen kan sneller omhoog dan nu​

De afgelopen jaren hebben we in Nederland soms de situatie gehad dat het heel goed ging met de economie, maar dat veel pensioenfondsen het pensioen toch niet konden verhogen. Straks hoeven pensioenfondsen echter geen grote reserves meer aan te houden. Daardoor kan het pensioen sneller omhoog als het goed gaat met de economie. De keerzijde is dat de (verwachte) pensioenen ook sneller omlaag kunnen gaan.

Ook een vraag? Stel hem via linda-van-der.heyden@unilever.com.
Indien mogelijk, dan beantwoorden we hem in een volgende eService.