Toename verplichtingen Forward nader uitgelegd

Vanuit het vermogen van een pensioenfonds worden de ingegane pensioenen betaald. Maar hoeveel geld is daar tot op lange termijn voor nodig? Verschillende factoren beïnvloeden de hoogte van deze zogenoemde ‘pensioenverplichtingen’. Die verplichtingen namen in 2023 met ruim € 60 miljoen toe tot € 386 miljoen. Naast nieuw opgebouwde pensioenen waren de twee belangrijkste oorzaken daarvan:

  • De rente
    Op de verplichtingen van een pensioenfonds heeft de rente een vergelijkbaar effect als op een gewone spaarrekening:
    Stel, je hebt over 10 jaar € 1.000 nodig. Dan moet je nu, bij een lage rente, een groter bedrag inleggen dan bij een hoge rente.

    De rente, die tijdenlang uitzonderlijk laag stond, werd in 2023 aanvankelijk meermaals door banken verhoogd. Dit zorgde voor een forse afname van de verplichtingen van Forward. In het laatste kwartaal van het jaar deed zich echter een scherpe daling van de rente voor, waardoor 2023 werd afgesloten met een lagere rente dan waarmee het begon (2,15% vs. 2,23%). Als gevolg hiervan stegen de verplichtingen van Forward fors.
     
  • De pensioenverhoging per 1 januari 2024
    De jaarlijkse verhoging van de opgebouwde pensioenen van actieve deelnemers (mensen die nu bij Unilever werken) wordt gebaseerd op de cao-loonstijging bij Unilever in het jaar ervoor. In 2023 bedroeg die stijging 6,5%.

    Door de hoge ondergrens voor een volledige pensioenverhoging (indexatie) was niet het volledige percentage mogelijk, maar 81% daarvan. Dit betekent dat de opgebouwde pensioenen van alle ruim 2.700 medewerkers op 1 januari 2024 met 5,27% werden verhoogd. Ook dit zorgde voor een aanzienlijke stijging van de verplichtingen.

    Voor alle oud-Unilever medewerkers (inclusief inmiddels pensioengerechtigden) wordt de jaarlijkse verhoging gebaseerd op de ontwikkeling van de prijzen. Op onze peildatum van 31 oktober 2023 lag het prijspeil echter lager dan een jaar eerder, toen de inflatie piekte.

    Het fondsbestuur besloot om het negatieve percentage van 1,98% in mindering te brengen op toekomstige indexaties. Dit had dus geen invloed op de verplichtingen van Forward.

 

Juli 2024